Osvědčené recepty pro klidnější život s Crohnovou chorobou
- Základní principy stravování při Crohnově chorobě
- Potraviny vhodné pro pacienty
- Seznam potravin k vyloučení ze stravy
- Snídaňové recepty bez dráždivých složek
- Polévky a vývary pro zklidnění zažívání
- Hlavní jídla s nízkým obsahem vlákniny
- Recepty na šetrné zeleninové přílohy
- Svačiny a lehká jídla mezi chody
- Bezpečné dezerty a moučníky
- Nápoje a smoothie pro lepší vstřebávání
Základní principy stravování při Crohnově chorobě
Život s Crohnovou chorobou není procházka růžovým sadem, ale s promyšleným jídelníčkem se dá zvládnout mnohem lépe. Každý jsme jiný a co sedí jednomu, může druhému způsobit potíže - tohle pravidlo platí u Crohna dvojnásob.
Když je nemoc v klidu, můžeme si dopřát pestřejší stravu. Vsaďte na libové maso, rybičky nebo vajíčka. Tělo potřebuje energii, tak mu ji dejme! Vařená rýže nebo těstoviny jsou skvělými parťáky, stejně jako dobře uvařená zelenina - mrkev, dýně nebo špenát umí potěšit bříško i chuťové buňky.
Pozor na strašáky v podobě tučných a smažených jídel. Ty dokážou pořádně zavařit i zdravému žaludku, natož při Crohnově chorobě. Káva, alkohol nebo syrová vláknina? Ty radši nechme být. A pokud nám nedělají dobře mléčné výrobky, není ostuda je vynechat.
Jak na přípravu jídla? Nejlepší přátelé jsou pára, var a dušení. Žádné experimenty s exotickým kořením - radši sáhněme po čerstvých bylinkách, které dodají jídlu šmrnc, ale žaludek nepodrážní.
Jíst pravidelně je základ úspěchu. Lepší je dopřát si pět menších porcí než se třikrát denně přejíst k prasknutí. Představte si to jako pravidelné přikládání do kamen - žaludek ocení, když ho nepřetížíme.
Když přijde zhoršení, je čas zařadit zpátečku. Mixovaná a dobře uvařená jídla jsou teď našimi nejlepšími kamarády. Někdy můžou pomoct i speciální výživové doplňky - není na tom nic špatného, zdraví je přednější.
Pití je alfa a omega! Dva až tři litry čisté vody nebo bylinkového čaje denně jsou minimum. Můžete zkusit i ředěné ovocné šťávy, pokud je váš žaludek zvládne.
Zapisujte si, co jíte a jak na to tělo reaguje. Je to jako detektivka - postupně odhalíte, co vám dělá dobře a co radši vynechat. A nezapomeňte se občas poradit s doktorem nebo výživářem, jsou to vaši spojenci na cestě ke stabilizaci nemoci.
Potraviny vhodné pro pacienty
Život s Crohnovou chorobou není procházka růžovým sadem, ale s dobře zvoleným jídelníčkem se dá zvládnout mnohem lépe. Vsaďte na libové maso - kuřecí, krůtí nebo králičí vám dodá potřebné bílkoviny a přitom nezatíží váš trávicí systém. Mořské ryby jsou pak hotovým pokladem - jejich omega-3 mastné kyseliny působí jako přírodní protizánětlivý lék.
Zelenina nemusí být strašákem, stačí ji správně připravit. Uvařená a rozmixovaná mrkev, dýně nebo špenát jsou plné vitamínů a přitom je břicho zvládne bez problémů. Bramborové pyré je pak jako balzám - dodá energii a tolik potřebný draslík.
Bílá rýže a těstoviny jsou vaši spojenci - lehce stravitelné a navíc pomáhají při průjmech. Jemné pečivo bez zrníček může být součástí jídelníčku, a pokud máte chuť na ovesnou kaši, dejte si ji - jen to nepřehánějte s množstvím.
Ovoce? Banány jsou přímo požehnáním při průjmech. Strouhaná jablíčka bez slupky nebo kompotované hrušky obvykle nedělají potíže. Hlavně ať je ovoce pěkně zralé nebo tepelně upravené.
Z mléčných výrobků se nebojte sáhnout po kvalitních probiotických jogurtech nebo kefíru - samozřejmě až když vám to dovolí lékař. Cottage sýr nebo čerstvé nízkotučné sýry vám dodají vápník i bílkoviny. Vajíčka na měkko nebo lehká omeleta? Skvělá volba!
Na vaření používejte především za studena lisovaný olivový olej - je to hotový lék. Z bylinek si můžete dopřát bazalku, tymián nebo majoránku, jen to nepřehánějte s množstvím.
Pamatujte, že každé bříško je jiné - veďte si proto svůj jídelní deníček a poznamenejte si, co vám dělá dobře a co ne. Jezte častěji a menší porce, vařte šetrně a dejte vale smaženým jídlům.
Seznam potravin k vyloučení ze stravy
Život s Crohnovou chorobou není procházka růžovým sadem, ale s správným přístupem ke stravování se dá zvládnout. Nejdůležitější je vědět, co našemu tělu škodí - a věřte mi, není toho málo.
Pamatujete si, jak jste si dřív mohli dát řízek s hranolkami? S Crohnem to už bohužel nejde. Tučná a smažená jídla jsou naprosté tabu. Místo toho si raději připravte kuřecí maso na grilu nebo rybu v páře.
Taky luštěniny, naše oblíbené fazole nebo čočka, musí bohužel stranou. Stejně tak zapomeňte na syrovou cibuli a česnek - i když to může být těžké, zvlášť když jste zvyklí vařit tradiční českou kuchyni.
Co se týče mléčných výrobků, tady je to trochu složitější. Každý reaguje jinak. Někdo zvládne jogurt v pohodě, jinému způsobí problémy i malý kousek sýra. Musíte si sami vyzkoušet, co vám sedí.
Ovoce je zdravé, ale pozor na ty druhy, které mají spoustu malých semínek. Jahody, maliny nebo kiwi můžou být problém. Raději sáhněte po banánu nebo loupaném jablku bez slupky.
S kořením to také nepřehánějte. Chilli con carne si asi budete muset odpustit. A co se týče pití? Dejte si raději vodu než kávu nebo alkohol. Bublinkové nápoje taky nejsou nejlepší nápad.
Místo grilování a uzení zkuste vaření v páře nebo dušení. Je to šetrnější a váš trávicí trakt vám poděkuje. A když už mluvíme o šetrnosti - vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám. Čím přirozenější strava, tím lépe.
Snídaňové recepty bez dráždivých složek
Ranní rituál s Crohnovou chorobou může být výzva, ale správně zvolená snídaně je klíčem k pohodovému startu dne. Představte si tu úlevu, když si dopřejete něco, co vašemu tělu dělá dobře.
Vhodné potraviny | Nevhodné potraviny |
---|---|
Vařená rýže | Celozrnné výrobky |
Vařené libové maso | Tučná masa |
Vařená mrkev | Syrová zelenina |
Banány | Citrusy |
Vaječné bílky | Smažená vejce |
Vařené brambory | Luštěniny |
Máloco zahřeje u srdce jako miska voňavé ovesné kaše. Připravte si ji z jemných vloček a rýžového mléka - váš žaludek vám poděkuje. Rozvařený banán dodá přirozenou sladkost a navíc obsahuje draslík, který naše tělo tolik potřebuje.
Vzpomínáte na babičkovský rýžový nákyp? Ten je pro nás jako dělaný! Stačí uvařit rýži do měkoučka, přidat kapku vanilky a jemné jablečné pyré bez slupky. Tepelná úprava ovoce je naším nejlepším přítelem - syrové by nám mohlo způsobit nepříjemnosti.
Toužíte po klasické snídani? Zkuste bílý toustový chléb s jemnou vajíčkovou pomazánkou. Vajíčka uvařená natvrdo, troška rostlinného másla, špetka soli - nic víc není potřeba. Zapomeňte na cibulku nebo pepř, ty si necháme na jindy.
V chladnějších dnech potěší pohanková kaše s rozvařenou hruškou. Důkladné uvaření je základ - žádné křupání, všechno musí být měkoučké jako obláček. Vanilka dodá tu správnou vůni a chuť.
Letní osvěžení přinese smoothie z vařené mrkve a banánu. Pamatujte - žádné ledové nápoje, všechno by mělo mít pokojovou teplotu. Vaše střeva ocení jemnost a lehkost tohoto nápoje.
Jezte v klidu, po menších porcích, a hlavně si jídlo užívejte. Vždyť snídaně má být příjemným začátkem nového dne.
Polévky a vývary pro zklidnění zažívání
Když se trápíte s Crohnovou chorobou, dobře uvařená polévka dokáže doslova zázraky. Základem všeho je poctivý domácí vývar, který nejen zahřeje, ale hlavně dodá tělu to, co potřebuje, aniž by zatížil už tak podrážděná střeva.
Vzpomínáte si na ty voňavé nedělní vývary od babičky? Přesně takový potřebujete - kuřecí vývar, který se na mírném plameni táhne aspoň tři hodiny. Stačí kvalitní kousek kuřete s kostí, troška mrkve, petržele a celeru. Cibuli a česnek tentokrát vynecháme, i když to může být těžké.
Když potřebujete něco opravdu jemného, sáhněte po rýžovém vývaru s mrkvičkou. Je to jako pohlazení pro vaše břicho - lehounký, ale přitom výživný. A pokud máte chuť na něco vydatnějšího? Rozmixujte do něj kousek vařeného kuřecího masa.
Ve dnech, kdy se cítíte lépe, můžete zkusit sametový bramborový krém. Brambůrky povařené ve vývaru s trochou mrkve, rozmixované do hebké konzistence. Zapomeňte na smetanu - radši přidejte bezlaktózové alternativy nebo si vystačte jen s vývarem. Hustotu snadno upravíte uvařenou rýží.
Podzimní období přímo volá po dýňové polévce. Hokaido je v tomhle naprostý král - uvaříte ji do měkka, rozmixujete, a pokud vám to břiško dovolí, zjemníte trochou kokosového mléka. Je to hotový vitaminový poklad, a přitom tak šetrná.
Když přijdou horší dny, vraťte se k základům - čistý masový vývar bez zeleniny. Nechte ho pomalu probublávat třeba celé odpoledne. Tělo vám poděkuje, protože tenhle vývar je nabitý kolagen a minerály, které pomáhají hojení.
Mrkev je váš velký pomocník - jemně nastrouhaná, uvařená v kuřecím vývaru a rozmixovaná do hedvábné konzistence vytvoří polévku, která působí protizánětlivě. Kapka kvalitního olivového oleje pomůže tělu vstřebat všechny ty dobré látky.
Pamatujte - každé bříško je jiné, tak pozorně sledujte, co vám dělá dobře. Jezte v klidu, po malých porcích, a polévku si dejte vlažnou, ne horkou. Je to jako byste svému tělu dávali jemnou, výživnou náruč.
Správná strava je klíčem k úspěšnému zvládnutí Crohnovy choroby. Vařte jednoduše, jezte pravidelně a vyhýbejte se dráždivým potravinám. Vaše tělo vám za to poděkuje.
Magdaléna Hořejší
Hlavní jídla s nízkým obsahem vlákniny
Život s Crohnovou chorobou není vždy procházka růžovým sadem, ale s dobře zvolenou stravou se dá zvládnout mnohem lépe. Nejdůležitější je vsadit na jídla, která našemu břichu neublíží. Víte, co se mi osvědčilo nejvíc? Kuřecí na páře s bílou rýží - jednoduché, ale účinné.
Když mluvíme o šetrném vaření, telecí na másle s bramborovou kaší je naprostá klasika. Kaši si připravuji bez zbytečných experimentů - jen brambory, trochu mléka a máslo. Žádné kulinářské výstřelky, které by pak člověk litoval.
Ryby jsou naším velkým pomocníkem. Treska s vařenými bramborami je moje oblíbená volba, když potřebuji něco lehkého, ale výživného. Stačí jen trocha olivového oleje a špetka soli - někdy méně znamená více.
Dny, kdy se cítím dobře, si dopřeji krůtí prso s těstovinami. Bílé těstoviny jsou základ, na celozrnné raději zapomeňte. Krůtí maso nakrájím na menší kousky, aby se lépe vstřebávalo, a podusím ho s trochou vývaru.
Když nevím co vařit, sáhnu po osvědčené klasice - vaječné omeletě. Důležité je použít kvalitní šunku bez zbytečných éček. K tomu lehce opečený toustový chléb a máte jídlo, které pohladí žaludek.
Hovězí nemusí být tabu, stačí ho jemně umlít a připravit s vařenou mrkví. Mrkev rozmixuji na hladké pyré - břicho to ocení. Tohle jídlo mě vždycky postaví na nohy, když potřebuji dodat energii.
Losos je hotový zázrak - připravený v páře s rýží dodá tělu potřebné omega-3 mastné kyseliny. Jen pozor na koření, méně je někdy více. A rýži vařte raději o něco déle, ať je opravdu měkká.
Králičí maso je další skvělou volbou. Jemně nasekané s bramborovým pyré je jako pohlazení pro trávicí trakt. I v horších dnech tohle jídlo zvládnu bez problémů.
Recepty na šetrné zeleninové přílohy
Zelenina je nenahraditelným společníkem i pro ty z nás, kteří bojují s Crohnovou chorobou. Když ji správně připravíme, dokáže být naším nejlepším přítelem při stravování. Místo čerstvých salátů, které by nám mohly způsobit potíže, se pojďme podívat na šetrnější způsoby přípravy.
Mrkev je skutečný poklad - stačí ji nakrájet na kolečka, přidat kousek másla a lehce podusit. Nejlepší je, když zůstane lehce křupavá, ale není úplně syrová. Sama používám tento recept už roky a nikdy mě nezklamal.
Dýně Hokaido je další skvělou volbou. Nemusíte se trápit s loupáním, prostě ji omyjte, nakrájejte a uvařte do měkka. Po rozmixování vznikne hebké pyré, které pohladí váš žaludek. Stačí troška másla a špetka soli - nic víc není potřeba.
Fenykl možná není první, co vás napadne, ale věřte mi - stojí za vyzkoušení. V páře připravený fenykl s kapkou olivového oleje přináší jemnou chuť, která nepodráždí váš trávicí systém.
Květák v páře je klasika, která nikdy nezklame. Dejte si pozor, aby růžičky zůstaly pevné, ale byly propařené. Trocha strouhaného parmezánu na vrchu a máte dokonalou přílohu.
Špenát připravený s láskou je hotový zázrak. Na másle podušené lístky se špetkou smetany vytvoří hedvábnou přílohu. Krátká tepelná úprava zachová maximum živin, které naše tělo potřebuje.
Pastinákové pyré je něžnější bratříček bramborové kaše. Jeho přirozená sladkost příjemně překvapí a jemná struktura potěší každé bříško.
Cuketa na másle je rychlovka, která nikdy nezklame. Stačí ji krátce podusit a máte šťavnatou přílohu plnou chuti. Pár bylinek pro radost a je hotovo.
Pamatujte - méně je někdy více. Jemná příprava, minimum koření a pozornost při vaření jsou klíčem k úspěchu.
Svačiny a lehká jídla mezi chody
Malé porce jídla během celého dne jsou pro nás s Crohnovou chorobou naprostý základ. Však to znáte - když sníte najednou moc, břicho se ozve. Proto si radši dopřejte menší svačinky, které vašemu trávení neublíží.
Jablíčka jsou skvělý parťák - oloupete je, uvaříte doměkka a rozmixujete. Špetka skořice dodá tu správnou chuť a váš žaludek bude spokojený. Když máte chuť na něco krémového, zkuste banánový koktejl. Stačí přezrálý banán a rýžové nebo mandlové mléko - to většinou sedne i citlivějším břichům.
Naprostou klasikou je rýžový nákyp. Uvařená rýže, vajíčka, troška cukru a vanilka - jednoduchý recept, který nikdy nezklame. Pro lepší den si ho můžete vylepšit meruňkovým kompotem, samozřejmě bez slupek. A když se cítíte fajn, dopřejte si jemnou tvarohovou pomazánku - stačí smíchat měkký tvaroh s máslem a namazat na bílé pečivo.
Brambory jsou další jistota. Uvařené ve slupce, pak oloupané a rozmačkané s máslem - to je svačinka, která dodá energii a nezpůsobí potíže. Pro pestřejší jídelníček přidejte dušenou mrkev nebo petržel.
Nezapomeňte, že čerstvé ovoce se slupkami a zrníčky může být zrádné. Místo toho sáhněte po kompotu nebo pyré. A když vás honí mlsná, upečte si piškotový dezert - piškoty namočené v rýžovém mléce a zalité vanilkovým pudinkem jsou bezpečná volba.
Pro rychlou vzpruhu si dejte vývar s mrkví a kousky vařeného kuřete. A mezi jídly popíjejte neperlivou vodu nebo zklidňující bylinky - heřmánek či máta jsou vaši spojenci. Váš žaludek vám poděkuje.
Bezpečné dezerty a moučníky
Sladké mlsání nemusí být tabu ani při Crohnově chorobě. Klíčem k bezpečnému mlsání je výběr těch správných surovin a způsob přípravy. Však to znáte - někdy prostě dostanete chuť na něco dobrého, a není důvod si to odpírat.
Naprostou klasikou je rýžový nákyp s jablíčky. Jemná, hřejivá dobrota, která pohladí na duši i na jazyku. Stačí uvařit rýži doměkka, přidat nastrouhaná jablíčka bez slupky, vajíčka a trošku té skořice pro vůni. Mléko klidně nahraďte rostlinnou alternativou, pokud vám lépe sedí.
Máte doma přezrálé banány? Super! Upečte si banánový chlebíček. Žádné ořechy, žádné složitosti - jen banány, hladká mouka, vajíčka, máslo a kapka vanilky. Vůně se line celým bytem a výsledek? Božský!
Pro horké dny není nic lepšího než domácí ovocný sorbet. Rozmixujte banány nebo oloupané broskve, přeceďte přes jemné sítko, oslaďte medem a šup s tím do mrazáku. Osvěžující dobrota bez jediného dráždivého kousíčku.
Piškotové těsto je vaším věrným společníkem. Upečte si lehkou roládu s džemem bez zrníček nebo si dopřejte nadýchaný piškot s vanilkovým pudinkem. Těžké máslové krémy nechte být, vsaďte na lehkost.
A co takhle rýžový pudink? Jemný, krémový a tak akorát sladký. Kulatozrnná rýže, vanilka, med a mléko nebo rostlinný nápoj - víc není potřeba. Troška skořice na vrchu a máte dezert jako od babičky.
Pamatujte - jednodušší je někdy lepší. Není třeba komplikovat si život složitými recepty. Dopřejte si sladké radosti, ale s rozumem a láskou k vlastnímu tělu.
Nápoje a smoothie pro lepší vstřebávání
Žijete s Crohnovou chorobou a hledáte způsob, jak do sebe dostat všechny potřebné živiny? Smoothie jsou skvělým řešením, které vašemu tělu dodá energii a přitom nezatíží trávení.
Vzpomínáte si na ty dny, kdy jste se báli cokoliv sníst? S banánovým smoothie tohle řešit nemusíte. Jeden zralý banán, šálek kokosové vody a kapka medu - víc nepotřebujete. Banán vám dodá draslík a vytvoří tak hebkou, krémovou konzistenci, že si budete připadat jako v nebi.
Máte chuť na něco osvěžujícího? Zkuste broskvové smoothie s trochou jogurtu. Je to hotová bomba na střevní mikroflóru! Probiotika z jogurtu jsou pro naše střeva jako malý zázrak - pracují jako tichý pomocník, který udržuje všechno v rovnováze.
Když se cítíte lépe, dopřejte si smoothie z vařené mrkve. Stačí ji uvařit doměkka, zchladit a rozmixovat s rýžovým mlékem. A víte, co je na tom nejlepší? Přidejte špetku zázvoru - váš žaludek vám poděkuje.
Potřebujete dodat energii? Vsaďte na avokádo! Rozmixujte ho s banánem a mandlovým mlékem. Je to jako tekutý zlatý důl plný zdravých tuků, které vaše tělo potřebuje.
V horkých dnech není nic lepšího než osvěžující melounové smoothie s mátou. Hydratace je při Crohnově chorobě naprosto klíčová, a tohle je ta nejchutnější cesta, jak ji zajistit.
Když potřebujete extra porci bílkovin, připravte si smoothie z vařeného kuřete a rýže. Zní to možná zvláštně, ale věřte - funguje to skvěle, zvlášť když pevná strava není zrovna vaším kamarádem.
Na zklidnění není nic lepšího než vlažný heřmánkový čaj s medem. Je to jako hebký balzám pro vaše střeva, zvlášť když se necítíte nejlépe.
Pamatujte - čerstvost je základ. Připravujte si smoothie postupně, po malých dávkách, a pozorujte, jak na ně vaše tělo reaguje. Každý jsme jiný a to, co funguje někomu, nemusí sedět vám.
Publikováno: 22. 05. 2025
Kategorie: Zdraví