Co se stane, když masožravec přeroste v tvrdohlavého kanibala…?

24. Únor, 2012 – 11:52
Nosorožec bílý - pouze pro masožravé pytláky...  Foto: Břetislav Olšer

Nosorožec bílý - pouze pro masožravé pytláky... Foto: Břetislav Olšer

V Česku je dnes přes sedm procent vegetariánů a veganů, co o maso nezavadí ani letmým pohledem. Už předběhli i čtyřprocentní homosexuálním komunitu. Krutou ránu jim však zřejmě zasadil britský spisovatel John Nicholson. Jeho kniha „Léčba masem“ má veškeré předpoklady stát se jednou z nejčtenějších publikací.

Brit, co konečně prozřel, popsal své zdravotní obtíže, které se u něj vyvinuly za 26 let veganství, i to, jak během 24 hodin začaly mizet poté, kdy po dlouhých letech znovu pozřel maso. Rychle zhubnul a vážné zdravotní problémy se vytratily co by dup… V knížce mj. píše, že od té chvíle, kdy zanechal veganství a cpal se červeným mase čtyřikrát až pětkrát týdně, jeho zdravotní potíže byly ty tam. Hltal tuk na kotletách, kuřecí kůži a hodoval na všem, čemu by se měl podle zdravotníků vyhýbat.

Prostě bakchanálie – mystérium k poctě boha úrody a vína Dionýsa. Zkrátka stoly prohýbající se vínem a masitým jídlem. Efekt pro Brita byl prý okamžitý. Po 24 hodinách se začalo Nicholsonovo zažívání zlepšovat. Hubnul, tělesný tuk mizel, bolesti hlavy zmizely a už se nevrátily, stejně tak to bylo s žaludečními vředy. Byl plný energie a naštvaný na sebe, že takovou nesmyslnou dietu vůbec držel a promrhal tak přes čtvrt století svého života. A kdyby se dostal ke zdravotním fanatiků, kteří tyto diety doporučovali, roznesl by je v zubech…

Přišel mi e-mailem legrační, zřejmě náborový elaborát – Třicet důvodů proč být vegetariánem. Většina „důležitých“ oznámení mi připadá směšná, nicméně stojí za to si některé z nich přečíst, když už pro nic jiného, tak alespoň pro pousmání…

…”Veganská dieta uvolňuje tepny, zatímco masitá strava je ucpává. Skoro 98% mrtvých těl brojlerů je infikováno výkaly. Na světě je ročně téměř miliarda masem způsobených nemocí lidí, z kterých tisíce vedou k jejich smrti. Do svalu (který pak člověk sní) zvíře vylučuje tuky, ale i dioxiny, antibiotika, pesticidy a toxické formy arsenu. Navíc pozření masa a mléka způsobuje impotenci, ke všemu nám pořád hrozí nemoc šílených krav BSE a ptačí chřipka…

Poplašné zpravodajství pokračuje. …”Plných 80% zemědělské půdy je použito pro nakrmení kuřat, prasat a ostatních hospodářských zvířat. Kdyby se toto gigantické množství potravy uvolnilo, bylo by možné nakrmit celý svět, který také žízní, jelikož víc než polovina pitné vody se spotřebuje pro “vyrobení” masa. Vyrobit pro masožravce, tedy nevegany, potravu na jeden den vyžaduje třináctkrát více vody než pro vegetariána…“

Inu, vegetariánský způsob stravování je definován jako strava bez masa, ryb a drůbeže a bez produktů obsahujících tyto složky. Stravovací návyky vegetariánů jsou různorodé. Laktoovovegetariáni mají svou stravu založenou na obilovinách, zelenině, ovoci, luštěninách, semenech, vejcích a mléčných výrobcích s vyloučením masa, ryb a drůbeže. Vegani nebo též „striktní vegetariáni“ mají stravovací návyky podobné jako laktoovovegetariáni s vyloučením vajec, mléčných výrobků a všech dalších živočišných produktů…

Není to nic jednoduchého žít a stravovat se jako vegan. Existuje pět základních vegetariánských způsobů stravy. Jedni vylučují ze své stravy maso a masné výrobky, tolerují ale konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec. Jiní sice konzumují mléko a mléčné výrobky, ale žádná vejce. Všichni jsou však proti masu, rybám, mléku, pojídají však vejce. Někteří vegetariáni mají zakázánu konzumaci výsekového masa, tedy hovězí, vepřové a skopové, ale Šalamounsky připouští občasnou konzumaci ryb a drůbeže. Vegani jsou přísní vegetariáni, přímo ortodoxní, kteří odmítají všechny produkty od živého či mrtvého zvířete, nekonzumují tedy ani med, pouze rostlinnou stravu. Tento jídelníček ale mají zakázáný těhotné ženy a malé děti…

Co tedy vegetariáni jedí? Kroupy, zelené fazole, pohanku s kroupami, brokolici v sýrovém těstíčku, cukety, mrkev, papriku, kurkumu, Tamari omáčku, pórek, bioolej, rýži Basmati, dušenou červenou čočka, sýrovou žemlovku, Humintu, jídlo z Quinoe, zrnka podobného kuskusu či bulguru, tofy lahůdkové, uzené, bylinkové, zeleninový koláč z květákem, brokolicí, mrkví, cibulí a smetanou, ochuceno pepřem a muškátovým oříškem, muffíny na bázi kukuřičného chleba, čapátí je zase chléb, který dělají v Nepálu z celozrnné a pšeničné mouky…

Nejstarší jídelníček na světě je judaistický košer způsob stravování. Zásadou je nejíst najednou mléčné a masné výrobky. Kromě vepřového. „Je to sice poněkud náročné na vybavení kuchyní. Musí tam být dvojí příbory, dvě ledničky, dva dřezy… Jedny příbory jsou na maso, druhé na mléčná jídla. Nesmí se ani umývat v jednom dřezu. Stejné příkazy platí o talířích, sklenicích a dalším nádobí. Jde o nejzdravější jídelníček… Z tohoto „pokrmového” seznamu jsou vyloučeni mimo jiné velbloudi, vepři, koně, osli, masožravci, tlustokožci a vodní savci,” prokazuje Bobby Daviv z Tel Avivu svoji košer sečtělost. „Z ptáků je možné jíst domácí drůbež, naopak je zakázáno si pochutnat třeba na dravých ptácích, mrchožroutech a netopýrech.

Kromě čtyř druhů kobylek se nesmí konzumovat ani žádný hmyz, stejně tak na židovském talíři nikdy neskončí žádný z rodu plazů a obojživelníků, což se nevztahuje na ryby, které mají ploutve a šupiny…“
Česku bude povoleno porážet na jatkách rovněž krokodýly, což bylo dosud zakázáno. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva zemědělství. Krokodýl by se tak zařadil k tradičním jatečním zvířatům, jako jsou skot, prasata, ovce, kozy a drůbež. Již několik let se v Česku porážejí také pštrosi. Tentokrát vegany posílí také ochránci zvířat, kteří nesouhlasí ani s myslivostí a rybařením, s kožešinovým průmyslem, jimž vadí též cirkusy a ZOO. Zase přibude riziko pro ženy v kožichách, že je nějací pomatenci, co jsou proti používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí, postříkají sprejem. Nebo jim zničí kabelku z krokodýlí kůže, zvláště pokud bude z krokodýla nilského, jenž je pořád chráněným zvířetem. Mezi chovatele krokodýlů nilských patří i jihomoravský zemědělský podnik Agro Jevišovice. Na své farmě chová přes 200 těchto brachů, které lze ve smyslu zákona na ochranu zvířat proti týrání označit jako zvířata hospodářská.

Co k tomu dodat? Moje babička, když stahovala na oběd králíka, by si jen povzdechla a řekla: “Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je Království Nebes…” Možná je dobré vysvětlit, že výraz „speciesismus“ je druhová nadřazenost, něco jako rasismus a sexismus, prostě diskriminace jednoho živočišného druhu druhem jiným. A jsou tedy vegetariáni, resp, vegani zdravější, než my – masožravci? Člověk potřebuje pro svůj život nezbytně základní aminokyseliny. Rostliny, jediná potrava „nemasožravců“, je však postrádají. Jsou považovány za nedostatečný proteinový zdroj. K těmto nízkohodnotným zdrojům se řadí většina ovoce a zeleniny.

Následky? Chybí-li vám základní aminokyseliny, vaše tělo je potřebuje odněkud získat – a tak začne požírat samo sebe. Takže, sice nejste masožravci, ale naopak lidožrouti, čítankoví kanibalové. To vede ke stavu zvanému proteino-energetická podvýživa. “Získáte“ tak ztrátu váhy, ztrátu oporové tělní hmoty, oslabení svalů, ztrátu pigmentu, vlasů a kůže, bolesti z tlaku a značně se vám sníží imunitní funkce. Kromě nedostatku vysoce kvalitních proteinů může přísná vegetariánská strava rovněž vést k nedostatku zinku a železa, vitamínu D, A a B12 a některých tukových kyselin, dále k nadměrné konzumaci uhlovodanů – což může vést k obezitě a následně k cukrovce, srdečním problémům a rakovině…

Strava Eskymáků a jiných domorodců obsahuje velmi vysoký podíl tuků, a přesto netrpí degenerativním nemocemi tepen jako my v civilizovaném světě. Vegetariáni, a zvláště vegani, si mohou přivodit potíže též nedostatkem výživových složek či poruchami metabolismu tím, že konzumují spoustu neplnohodnotného jídla a uhlovodanů, tedy veganský chléb, veganské cukroví, sušenky, veganská pizza, sója a jiné nepoživatelné krmě.

V období mezi světovými válkami se v československých novinách psalo: Maso je pokrmem zdravých lidí a rekonvalescentů, maso je lék. Moderní věda hlásá, že těžká chudokrevnost a bělokrevnost se léčí výtažky z hovězích nebo vepřových jater, proti koratění tepen není lepší lék než vepřové ledvinky, jejichž látky výrazně snižují krevní tlak. Nervosa, tato nemoc moderní doby vyžaduje hojného požívání mozečků hovězích či vepřových. A konečně pro výživu dětí obvykle jednostranně živených není lepší potravy než z brzlíků, mozečků a jater, ale i masa pro sílení jejich kostí…

Vímě dobře, proč lékaři nemocným a rekonvalescentům předepisují silné hovězí polévky, neboť tyto jsou jakýmsi elixírem, který člověku dodává nemocí ztracených sil… Maso jest potravina, která nezpůsobuje tloustnutí jako moučníky a jiné sladkosti. Maso jest pokrmem zdravých lidí, sportovců a vojínů. Povšímněte si oněch výstředních a nedokrevných vegetariánů. Zelenina je jistě zdravé jídlo, ale nenasytí a chutná právě nejlépe a jedině jen s masem…

Inu, takže ce s tím? Nechme vegany jejich osudu a nezbavme se svých aminokyselin, aby se z nás nestali lidožrouti….

Izraelské osudy – Tisíc a jedna pravda ve Svaté zemi” jako eKniha – (http://www.ereading.cz/cs/detail-knihy/izraelske-osudy?eid=1135)

Snímky Břetislav Olšer

Reklama:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *